De Forest radio-phone-receiver type CS-5.

Mijn fotomodellen-leverancier, Pieter Lamers, had weer enige prachtige objecten om op de foto te zetten en op de website te plaatsen. Eén er van ziet u op deze pagina, de De Forest type CS-5.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u in een apart venster een groter beeld.

 

Een prachtig apparaat, nu, in 2024 , 94 jaren oud. Volgens een advertentie in een oud radioblad had het toestel de volgende eigenschappen (vertaald uit het Engels...)

De nieuwe De Forest Radiofoonontvanger, Type CS5 hierboven afgebeeld, kost maar $ 75,00. Het is ontworpen om zowel telefonie- als telegrafiesignalen te ontvangen. Het frequentiebereik ligt tussen 1.500 en 20.000 kilocycles (15 tot 200 meter). De afmetingen en het gewicht zijn dusdanig dat het toestel uitstekend geschikt is voor draagbaar werk. De enorme versterking geeft luidsprekersignalen op een antenne van 3 meter lengte.
Het speciale circuit maakt gebruik van vier Audions: Een Schemrooster Audion als radiofrequentieversterker, een ruimteladingsrasterdetector (vermogensdetector) en twee Audions in een transformatorgekoppelde audioversterker.
Gehuisvest in een aluminium behuizing, 5" x 6" x 9", is deze ontvanger een ideale kortegolfontvanger voor vliegtuigontvangst waarbij een laag gewicht een noodzaak is. Het toestel is ook aangepast voor algemeen amateurgebruik, voor kleine schepen, politieauto's en normale auto's.

Vooraanzicht van deze bejaarde ontvanger.

De schaal met de prachtige omlijsting.

De onderkant van de afstemming met de afstem-knop.

De merknaam met bijbehorende informatie keurig in het frontpaneel gegraveerd.

Aan de rechter kant het type, bereik en serienummer.

De grove afstemming en de aan/uit-schakelaar.

Deze knop bedient een potentiometer die de anodespanning van de detector-buis regelt. Hiermee wordt de mate van terugkoppeling ingesteld.

De achterkant van het toestel met aansluitsnoer voor de benodigde gelijkspanningen. Voor luidsprekerontvangst werden wat buizen verruild voor krachtiger types.
De voedingsspanningen waren: +6 Volt , -45 , +45 en 90 Volt.

De antenne- en aarde-aansluitingen.

De roosterlekweerstand van de HF-buis.

De stekkerbussen op de bovenkant van de ontvanger. Er waren zes spoelsets beschikbaar.

In totaal zes sets, alleen de middelste is bij deze ontvanger aanwezig.

Dit is de aanwezige spoelset.

De bovenplaat verwijderd. De buizen hangen op hun kop in het toestel.

De bovenkant vanaf de andere kant gezien.

De buisvoeten, links weer de HF-versterker en rechts de detector die op een speciale voet is geplaatst waarschijnlijk vanwege de microfonie. De aansluitingen zijn netjes aangegeven, + en een - voor de gloeidraden en de G voor Grid en P voor Plate.

De beide LF-buisvoeten.

Wanneer de achterzijde verwijderd wordt krijgt men zicht op de buizen. Let wel, de buizen staan op z'n kop.

Links de HF-versterker, een tetrode van het type  422A ( lijkt al wel wat op de latere 6K7) met daarnaast de detector, in dit geval een type 31.

Dan rechts de twee LF-versterkerbuizen, een type 30 en een type 31.

De onderkant met verwijderde bodemplaat, links en rechts zijn twee LF-transformatoren gemonteerd.

Het huis van het toestel is geheel uit aluminium gemaakt. Wat opvalt is het gebruik van aluminium profielen, die tegenwoordig nog steeds gebruikt worden.

Dit is zo'n stukje profiel. Met vier stuks bouw je zo een kastje zonder platen te moeten buigen, heel praktisch!!

Het schema van de ontvanger.

Wat viel er omstreeks 1930 al te horen op de radio? Nederland was goed vertegenwoordigd waar natuurlijk ook Nederlands Indië bij in begrepen was. Te zien aan de frequenties was men al van het idee afgestapt dat lange afstandcommunicatie alleen met lange golven ging. Verder is te zien dat de stations allemaal roepletters hadden die heel veel overeen kwamen met de amateur-calls.

Een link naar "Radio News" van juni 1930 met wat informatie over deze ontvanger:  Radio News

 

Flag Counter